Plastik, kauçuk, metaller ve kompozitler gibi malzemelerin nasıl test edilmesi gerektiğini anlatan ASTM, ISO ve diğer endüstri test standartları, kritik test verilerini elde etme yöntemi olarak, gerinim değerlerini ölçmek için bir ekstansometrenin kullanılmasını çoğu zaman şiddetle tavsiye eder.
Öte yandan, üniversal test makinelerinin veya elektromekanik aktüatörlerin orta tabla (crosshead) hareketi veya stroku, mekanik montajın bir parçası olan dijital pozisyon ölçer encoder’ı tarafından ölçülür. Orta tabla pozisyon hareketi, mekanik numuneye dayalı gerinim ile aynı değildir, ancak bazı uygulamalarda, encoder tarafından ölçülen orta tabla hareketi, düşük kuvvetlerde ekstansometreden bile daha kesin sonuç verebilir.
Bir ekstansometre, numune yükünden bağımsız olarak gerçek gerilimi ölçer. Daha yüksek veya daha düşük yük değerleri, sistem uyumluluğu veya yükleme hususlarına tabi olan enkoder kullanımının aksine, bir ekstansometrenin gerinim ölçümünü etkilemez.
Numune ölçümünün bir başka ekonomik yöntemi ise, testten önce sisteme katı bir numune takıp ardından çekme yükü uygulayarak sistem uyumluluğunu ölçmektir. Ortaya çıkan sapma ölçümünü elde ettikten sonra, gerçek bir test numunesi ile test yaptığınızda, sonuçlardan sapma değerlerini kaldırıp istediğiniz veriye ulaşabilirsiniz.
Makinenize ekstansometre eklemek maliyetli olsa da farklı malzemelerde, boyutlarda ve geometrilerdeki numunelerin ölçümlerinde kullanıcıya büyük bir rahatlık sağladığı ve standart gerekliliklerini daha doğru karşılamak için alacağınız ekstansometre uzun vadede kullanıcılara faydalı olacaktır.
Orta Tabla Pozisyonundan Gelen Uzama/Deformasyon Verilerine Güvenebilir miyim yoksa Ekstansometre Kullanmalı mıyım?