Dogbone Çekme Testi Numuneleri Nasıl Yapılır?
Dogbone Çekme Testi Numuneleri Nasıl Yapılır?

Dogbone Çekme Testi Numuneleri Nasıl Yapılır?

 

Dogbone çekme testi numuneleri isminden de tahmin edileceği üzere öncelikli olarak çekme testlerinde kullanılır. Numunenin her iki ucunda birer kavrama ucu (shoulder) ve aralarında bir ölçü uzunluğu (L0, gauge) bölümü vardır. Kavrama uçları, numuneye çekme kuvveti uygulandığı zaman ortada bir stres konsantrasyonunun oluşmasına neden olan ölçü uzunluğundan daha geniştir. Bu stres konsantrasyonu, numunenin uçlardan kopma olasılığının daha yüksek olmasını sağlar. Bir numunenin kopması orta bölümde meydana geldiğinde, bu, malzemenin maksimum gerilme mukavemetine ulaştığı anlamına gelirken, numunenin uçlarından birinde veya kavrama ucunun kendisinde kopması halinde, yanlış yükleme veya malzemede önceden var olan bir kusur olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle, bir dogbone numunesi, numunenin maksimum çekme kuvveti nedeniyle başarısız olma olasılığının en yüksek olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

 

Dogbone numuneleri oluşturmak için kullanılan en yaygın iki yöntem numuneyi kesmek ya da kalıplamadır.

 

Bir malzeme tabakasından numune kesmek için uygun boyutlarda üretilmiş bir kesme kalıbı gerekir. Malzemenin sertliğine bağlı olarak, numuneyi kalıpla kesmenin yöntemleri: malzemeyi hamurlaştırıp kesmek, bir çekiç veya tokmak yardımıyla numuneyi şekillendirmek veya mengene ile malzemeyi bastırarak şekillendirmek olabilir. Bu yöntemler ile, kullanılan kalıbın şekil ve boyutlarında numune elde etmek mümkündür.

 

Test numunesini kalıplama yöntemiyle oluşturmak biraz daha karmaşık bir süreç gerektirir ve test örneklerini kesmekten daha pahalıdır. Kalıplama işlemi, test numunesinin genellikle test sıcaklığından daha yüksek bir sıcaklığa getirilip, yumuşak esnek bir durumda işlenmesini gerektirir. Malzeme daha sonra durumuna göre preslenir veya istenilen numune şeklindeki kalıba dökülür ve sertleştirilerek teste hazır hale getirilir. Bu şekilde oluşturulan numuneler, kesme yöntemi kullanılarak oluşturulanlardan daha sert yapıda olurlar.

 

Bir dogbone test numunesi, gerilim altında test edilebilen herhangi bir malzemeden elde edilebilir ancak yaygın olarak plastiklerden, polimerlerden, tekstil kumaşlarından veya kauçuktan yapılan malzemeler tercih edilir. Kesme yöntemi, esnek malzemeden numuneler oluşturmak için kullanılır. Çünkü sünek yapıları nedeniyle numuneyi çatlamadan kesici ile şekillendirmek daha kolaydır. Metaller ve seramikler genellikle daha kırılgandır, bu nedenle test numuneleri kalıplanarak elde edilir. Bir metal, akışkan hale gelene kadar kadar ısıtılır ve daha sonra kalıba dökülür. Seramikler ise kürlenmeden önce dogbone şekillerinde kalıplanır.

 

 

 Dogbone Çekme Testi Numuneleri Nasıl Yapılır? (PDF)

 

Paylaş: